Hvordan spare penger på elektronikk

Vår moderne hverdag er stadig mer spekket med elektroniske løsninger, nyttige verktøy og underholdende produkter. Huset fylles mer og mer opp av elektronikk, og lommeboka tømmes tilsvarende. Heldigvis finnes det muligheter til å spare penger hvis du forbereder deg litt og vet hva du skal ha.

Forbrukslån

Moderne elektronikk kan være kostbart, men er heller ikke noe vi kan leve uten. Noen ganger befinner du deg i en situasjon med helt tom konto akkurat når du oppdager et kjempetilbud på noe du sårt trenger. Bør du trekke kredittkortet eller ta opp et lån? Først og fremst bør du vurdere hvor viktig dette er for deg. Kreditt eller lån koster penger, med mindre du bruker kredittkortet og får betalt det hele tilbake innen første forfall. Et forbrukslån kan være en god ide dersom økonomien din er stabil, men dersom du ikke har kontroll på den fremtidige økonomien din kan du gå på en smell – forbrukslån skal nemlig betales tilbake med renter. Det anbefales at du leser litt om lån og låneprosessen på nettet, samt tar i bruk en lånekalkulator for å få et overblikk over hva du kan forvente. Jan Edvardsen hos Forbrukslaan.no påpeker viktigheten av at du tenker deg godt om: «Du bør tenke over om et forbrukslån er en god ide for deg eller ikke. Det er lett å la seg friste til noe du egentlig ikke har råd til, bare fordi det er så lett tilgjengelig».

Uansett om du finner elektronikk til en billig penge eller ser deg nødt til å ta opp et lån for å finansiere drømmen må du ha økonomien din i fokus. Elektronikk er spennende, men økonomien din er viktig, og du vil ikke ende opp med gjeld som du ikke har mulighet til å nedbetale i fremtiden.

Tjenester for prissøk

Vi har etter hvert blitt vant til at vi kan bruke forskjellige nettjenester til å søke etter billigste fly- eller charterreise, men nettet er nå også fullt av tjenester som sammenligner priser på alle mulige andre varer og tjenester, deriblant elektronikk. Du kan gjøre et raskt søk på internett så finner du ulike tjenester som kan benyttes for sammenligning av priser på produkter. Der kan du ganske raskt få opp en oversikt over hva en spesifikk vare koster i forskjellige butikker, og deretter velge det billigste alternativet du finner. Merk deg at du bør sjekke hva den aktuelle butikken tar i forsendelse også så du ikke får en ubehagelig overraskelse i etterkant.

Benytt rabattkoder

Hvis du legger inn «rabattkoder elektronikk» i søkefeltet på internett vil du se at du får flere forskjellige treff med nettsider som har oversikt over rabattkoder til forskjellige nettbutikker. Det er stor konkurranse der ute, og dette er en metode de ulike butikkene bruker for å få deg til å oppdage akkurat deres butikk.

Når du klikker på et tilbud vil det dukke opp en kode. Denne skal du notere deg og oppgi i handlekurven før du betaler, vanligvis i et felt med tittel «kampanjekode» eller lignende. Sjekk alltid at koden har gitt deg den aktuelle rabatten før du betaler. Med rabattkoder er det penger å spare.

Følg med i salgsperiodene

Hele året igjennom kommer det faste salgsperioder, og da bør du følge ekstra nøye med på nettsidene til dine favorittbutikker for å se om de har lagt ut tilbud på sidene sine. Du kan ikke unngå å legge merke til at det er salg på gang, media er fullstappet med reklame rundt Black Friday, romjulssalg, januarsalg, sommersalg og andre kreative påfunn. Du vet at salgsperiodene vil komme, så det kan være lurt av deg å planlegge litt fremover selv om du har lyst på den aktuelle varen akkurat nå.

Sosiale medier og nyhetsbrev

Hvis du synes det er slitsomt å prøve å følge med på når det er salgsperioder kan du ganske enkelt få automatisk informasjon om slikt ved å melde deg på nyhetsbrevene til favorittbutikkene dine. Det er gratis, og noen ganger blir du belønnet med en premie eller rabatt for å melde deg på. Eventuelt kan du like butikken på Facebook eller følge dem på Instagram eller i andre sosiale medier. På den måten er du sikker på at du får med deg all informasjon rundt salg og spesielle tilbud.

Trenger du produktet?

Vær bevisst på det du kjøper. Er det noe du faktisk kommer til å bruke, eller tar det cirka to uker før du ikke synes at den kule elektroniske dingsen er spesielt spennende lenger? Hvis dette er en vane for deg, bør du ta deg tid til å tenke igjennom om du burde bruke penger på dette. Ikke fall for impulskjøp, men ta deg tid i butikken så du rekker å tenke deg om, eller lag deg en ønskeliste, vent et par uker og kjenn etter om produktet er like viktig for deg enda. Handler du på nett kan du lagre handlevognen og vente noen dager med å sende den inn. Hvis du ikke lenger føler behovet like sterkt, er det sannsynlig at du bare har vært fanget av en impuls. Tenk også over om innkjøpet vil gå på bekostning av noe annet som kanskje er viktigere.

Besøk bruktmarkeder 

Fordi vi nordmenn er så opptatt av elektronikk skal mange av oss alltid ha det nyeste på markedet. Derfor har vi også et stort bruktmarked – mange skal kvitte seg med gamle skatter. Her er det mye penger å spare hvis du kan ta til takke med et brukt produkt. Sjekk om selgeren har tatt vare på garantibeviset også, det kan være viktig for deg. Når den som kjøpte elektronikken i utgangspunktet kjøpte varen som ny, hadde han eller hun to års reklamasjonsrett, men dersom produktet er ment å vare vesentlig lenger enn to år, kan man klage i inntil fem år hvis noe er feil med varen. Dette gjelder for eksempel for TV, PC, hvitevarer, stasjonære musikkanlegg og mobil- og smarttelefoner. Garantien kan derfor godt fremdeles gjelde. Sjekk også nypris for produktet på internett så du ikke blir lurt.

Sjekk utenlandske nettbutikker

Verden har blitt en god del mindre etter at internett ble en realitet, og det er mange eksotiske nettbutikker der ute for oss nordmenn. Du kan finne mange billige versjoner av varene du ønsker deg, både brukte versjoner så vel som nye modeller. Husk bare at når du handler elektronikk i nettbutikker eller hos private utenlands må du betale moms på varen i tillegg til innførsel til Norge, litt avhengig av prisen på varen. Da må du også betale et gebyr til den som ordner fortollingen, vanligvis Posten.

Pass deg for svindel

Vi leser stadig i media om svindlere – spesielt svindlere på internett. Nettsidene og nettbutikkene kan se profesjonelle ut, men varen dukker aldri opp i posten eller du får en falsk merkevare. Hvis du vil være sikker, bør du bare handle på anerkjente nettbutikker. Du kan også sikre deg på andre måter, som å lese anbefalinger av butikken før du handler. Sjekk også om det dukker opp noe i en søkemotor hvis du søker opp nettbutikken og legger til ord som «falsk», «svindel» og liknende. Du kan også sjekke om butikken har en kryptert forbindelse, det vil si om adressen begynner med https:// eller har et hengelåssymbol ved siden av adressen. Hvis dette mangler burde du være litt varsom. Hvis du ikke vet om det er en solid og anerkjent butikk men likevel ønsker å handle der, bør du alltid betale med et kredittkort. Finansavtaleloven som bankene er bundet av, gir deg nemlig rett til å få pengene tilbake av banken dersom du blir svindlet. Det gjelder for øvrig bare hvis du handler fra et firma, ikke hvis du har handlet fra private. Benytt også trygge betalingsmetoder dersom det aktuelle nettstedet reklamerer med dette.

Smart elektronikk som sparer deg penger

Det finnes også elektronikk som hjelper deg å spare penger, for eksempel ved strømsparing. Du kan konsekvent sørge for å velge elektronikk som er mest mulig energieffektiv. Husk også at apparater på standby forbruker strøm, så slå av TV-en, musikkanlegget og lignende når apparatene ikke er i bruk. Er det ingen av-knapp på apparatet kan du kjøpe en stikkontakt med av- og på-bryter og koble apparatet til denne.

Hvis du bruker strøm til å varme opp huset eller leiligheten og har gamle ovner i huset, bør du skifte til moderne ovner som med ny teknologi er langt mer strømsparende. I tillegg kan du velge et system for varmestyring. Det kan for eksempel stilles inn slik at temperaturen senkes når dere ikke er hjemme eller sover, og økes igjen før dere kommer hjem eller skal stå opp. Dette alene kan spare en familie for flere tusen kroner i året med den høye strømprisen vi har i Norge i dag. Bygger du nytt hus er det opplagt å legge inn moderne systemer som kontrollerer både ventilasjon og lys og gir deg enda flere funksjoner for styring av strøm i boligen. Eventuelt kan du vurdere spareplugger – en billigere og enklere versjon av strømstyring som monteres direkte i stikkontakten uten noen sentralstyring. De fleste butikker som selger elektronikk har dette i varesortimentet sitt.