Kjekt ekstrautstyr for oss med jakthund

De fleste som aktivt driver med jakt har vært der, kjenner til det. Dere har fått ferten av byttet, bikkja har blitt sluppet for å drive, men etter at det har gått en halvtime er det ikke blitt noe bytte, og hunden er sporløst forsvunnet.

Som kjent så skjer det feil, både når man arbeider og når man driver med jakt, men en god del problemer kan omgås, eller gjøres enklere å håndtere, om du har utstyret i orden og vet hvordan du bruker det.

I tidligere tider var den beste hjelpen under slike tilfeller at hunden hadde et radiohalsbånd, som man kunne peile med et radiotriangel. Systemet var relativt effektivt, så lenge man var innenfor hold av hundens sender, men i kupert norsk terreng kunne man regne med at man måtte finne et høydedrag, hver gang man ønsker å få oversikt over situasjonen, og for å få en ny peiling. Rekkevidden var kanskje begrenset til 3 kilometer, og utstyret var tungt, og krevde en del batterier. Når batteriene var tomme, kunne man se lenge etter hunden, og håpe at den på ett eller annet tidspunkt igjen ville kunne finne veien til hytta.

Det finnes flere modeller av hundehalsbånd med innebygget GPS-sender, som til en hver tid lar deg vite hvor hunden din har gjort av seg.

Det finnes en del tekniske nyvinninger som gjør det enklere å holde dyr, og å drive med hunder i dag. En av de kuleste nye gadgetsene er hundehalsbånd med GPS, som gjør det mulig å avlese hvor hunden er, i alle fall så lenge du selv har forbindelse, enten med mobilen, eller med en satellitt-peiler.

Dette gir en økt sikkerhet for deg som er ute og leter etter hunden, og det gir en økt sikkerhet for hunden også. Om hunden er skadet, eller om den har gått seg bort, så er det mulig å finne den igjen. Om hunden allerede har funnet veien hjem, så slipper du å lete på kryss og tvers gjennom skauen, til sola har gått ned.

Den videre fordelen med GPS-teknologien er selvfølgelig at den er langt mer nøyaktig enn tidligere tiders hjelpemiddel, når det kommer til å finne frem. Forbindelse til to enkle satellitt gir deg kanskje et avvik på mindre enn noen meter, mens den gamle radio-peilingen ikke vil kunne gi på langt nær så nøyaktig informasjon.

Den eneste ulempen med GPS-systemet er at det er styrt av amerikanske myndigheter, noe som det er viktig å ha klart for seg. I perioder når USA har befunnet seg i væpnede konflikter i verden, så har de også manipulert GPS-signalene. Under militæroperasjonene mot Irak hadde man derfor feilvisninger på flere hundre meter, med rullerende avvik, som skulle spolere alle andre brukeres tilgang til å benytte seg av teknologien. Det er ikke å utelukke at liknende situasjoner i fremtiden også vil sette systemet ut av funksjon for vanlige brukere.

Alt i alt er det likevel ikke en stor ulempe ved å bruke GPS, siden slike situasjoner oppstår ganske sjeldent. Vanligvis kan man regne med en stor økning i sikkerheten for hunden, så vel som for en bedre gjennomføring av jakt, så vel som av annen aktivitet knyttet til friluftsliv sammen med hunden.